Hot or Not for Lagerbäck

Belfast, Nord-Irland 20170326.
VM kvalifiseringskamp i fotball Nord-Irland-Norge. Landslagssjef Lars Lagerbäck før landskampen mot Nord-Irland i Belfast søndag Lars Lagerbäck på kampen.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Lars Lagberbäck. Foto: NTB Scanpix
 

Etter noen traurige år med luftslott og floskler så var tiden til Høgmo som Norges landslagssjef i fotball over. Inn kom det en mirakelmann med svenske gener og fersk islandsk suksess på merittlista. Han hadde ikke før landa i Belfast før Norge hadde sluppet inn mål på Windsor Park , og magien som det norske folk håpet Lagerbäck kunne bringe oss ble i stedet til en nitrist og avslørende forestilling om norsk fotballs ståsted per i dag. Men mannen som skal bringe Norge inn i fotball-framtiden tok på seg ansvaret. I spann med Per Joar Hansen har han dypdykket i en norsk eliteserie som har startet i rakettfart og i europeiske bakgårder hvor vi finner norske fotballproffer. Alt for å skape et nytt Norge.

Og vi drømmer med han. Vi hungrer etter suksess og et fullsatt Ullevaal. Vi er overmodne hva gjelder trangen til å komme til et mesterskap, men før den trangen får stilt sin sult må vi finne gull i et landskap fullt av gråstein.

Hva kan Lagerbäck utrette på egenhånd på feltet?

Han kan organisere et landslag offensivt og defensivt på en så tydelig måte at hvert valg på banen blir automatisk. I fotball handler det da ofte om å utvikle et kompakt forsvarsspill med høy aggressivitet og et "direct route" angrepsspill. Korteste veien til mål. Full guffe og å overføre defensiv energi og gode ballbrudd til raske angrep og dødballtrykk.

Jeg er overbevist om at Lars Lagerbäck og Per Joar Hansen vil beherske denne delen av jobben med å forme nye Norge.

Hva er så den største utfordingen til Lagerbäck?

Derom finnes det ingen tvil. Det er mangelen på antall spillere med individuelle ferdigheter på internasjonalt nivå.

Og da snakker jeg ikke om tekniske smågutter som alle skal spille i 10-er rollen. De har vi nok av. Og i en norsk tropp og i et stramt 4-4-2-system som Lagerbäck ofte benytter seg er det plass til maks 1-2 slike spillertyper.

Det Lagerbäck/Hansen må finne i norske og europeiske bakgårder er spillere som behersker å spille 1-mot-1 mot spillere som er bedre enn seg selv. Spillere som vinner sine interne dueller på banen. I lufta, på bakken, både offensivt og defensivt. Selv om fotball er et lagspill og man kan dekke over hverandres svakheter, så vil det alltid være slik at man er avhengig av at flest mulig spillere på eget lag vinner sin interne duell mot "sin" motspiller. 

Det er slike spillere Lagerbäck må bygge sitt kollektiv rundt. Jakten på kraft, fart, finslepen teknikk og taktisk forståelse. Jakten på atleter og spillere som kan vinne "sin kamp i kampen".

Hot or not

Utgangspunktet er Lagerbäcks tropp mot Nord-Irland.

Keepere: Rune Almenningen Jarstein , Ørjan Nyland , André Hansen

På keeperplassen finner vi Norges tre beste keepere. Og vi har et soleklart førstevalg i Rune Almenningen Jarstein. Jeg ser ingen utfordrere til disse tre keeperne per i dag, og Jarstein viser helg etter helg at han har et høyt internasjonalt nivå inne.

Backer: Omar Elabdellaoui, Vegard Hedenstad, Jonas Svensson og Jørgen Skjelvik (stopper/back). I tillegg har vi her Haitam Aleesami som er et soleklart valg på venstrebacken.

Da tror jeg Hedenstad ryker ut. Hedenstad er en fin fotballspiller, men mangler litt kraft i spillet sitt. 1-mot-1 defensivt har han klare mangler.

Midstoppere: Fredrik Semb Berge, Tore Reginiussen, Even Hovland, Gustav Valsvik

At stopperplassen har blitt Norges akilleshæl er en vanskelig tanke å bli vant med. Men ikke desto mer smertelig og tydelig når vi ser norske midtstoppere i aksjon for landslaget. Her kan man si at ingen av de nåværende stopperne holder mål, men noen må med. Og noen må ut.

Fredrik Semb Berge er en klok og sterk spiller. Han leverer for Odd, men falt igjennom i dansk Superliga. Jeg setter et stort spørsmålstegn bak navnet hans.

Tore Reginiussen er en bauta i Rosenborg, men har sine tydelige mangler internasjonalt. Men han er en lederfigur og har et godt fotballhode. Jeg tror safta som Lagerbäck kan presse ut av Reginiussen kan holde mål. Det blir ikke den fineste rødvinen, men det er ikke det vi søker heller. Her holder det med kruttsterk karsk.

Even Hovland ble rundingsbøye i Belfast. Og viste oss akkurat det vi ikke trenger. NOT

Gustav Valsvik er en spiller man ikke liker å få i kroppen. Han overbeviste ikke mot Nord-Irland, men han er med. Litt i mangel på alternativer, men mest fordi han er rå i lufta og har kraft i duellspillet langs bakken.

Jørgen Skjelvik regner jeg ikke som taktisk moden nok til å bruke som midtstopper for Norge. Han har fart, men er uferdig taktisk i posisjonspillet.

Det finnes én utfordrer som bør inn i troppen ved neste anledning: Sigurd Rosted fra Sarpsborg 08.

Han har stor fart, er rolig med ballen, rå sterk i lufta i egen boks og på offensiv dødball. Han er et nesten ubeskrevet blad, men i haugen av gråstein kan han være gullet som glimrer. HOT

Sentral midtbane: Håvard Nordtveit, Anders Konradsen, Markus Henriksen, Stefan Johansen, Sander Berge

Håvard Nordtveit. En spiller det er vanskelig å bli klok på. Ut og inn av West Ham, strålende kritikker i Tyskland da han var der. Men det er "hull " i han. At han spiller seg opp i andreomgang mot Nord-Irland får så være. Det er mulig kontroversielt, og til tross for en tilværelse i Premier League, men jeg har til gode å se han virkelig god, og jeg har ikke til gode å se han virkelig svak. Er han en spiller som vinner kamper for deg? I mitt hode: nei. NOT

Anders Konradsen er en god Rosenborg-spiller. Men han vil aldri prege et norsk landslag. En coverspiller i  et norsk landslag. NOT

Markus Henriksen , Stefan Johansen og Sander Berge er soleklare valg for framtiden.

Utfordrer: Ole Selnæs

Til tross for dalende kurve i franske St. Etienne. Selnæs er en spiller som på en god dag er bedre enn sin motspiller i begge retninger. Han må med. Det finnes ikke mange slike i norsk fotball. HOT

Kanter: Jo Inge Berget, Moi Elyounoussi, Mats Møller Dæhlie, Veton Berisha

Kantspillere har Norge slitt med nesten gjennom alle tider. Defor endte vi også opp med Jostein Flo på en side og Mini på den andre siden i glansdagene. Vi er en nasjon av skiløpere, og det kan vi se når vi ser på norske kantspillere.Vi har fått noen innoverkanter som ypper seg litt. Men Lagerbäck må ha løpskraft kombinert med fart eller finesse i denne posisjonen. Og da er haugen av gråstein og småstein stor å plukke av, men vi trenger kampestein og sølv om mangelen på gull ikke er å oppdrive.

Jo Inge Berget har vist at han har attituden til å få ut sitt beste mot gode lag. Veton Berisha har trykket og galskapen, men har han roen og ferdighetene?

Moi Elyounoussi og Dæhlie er evig spennende, men de ser ut som luft når de spiller for Norge. Det blir nesten og småfint. Mulig de skal være med, men de vil bli utfordret.

Martin Ødegaard er det umulig å si hvor god er om dagen. Men han utfordrer Dæhlie om plassen som innoverkant. Det samme gjør Ghayas Zahid i Vålerenga. Han viser klasse i Tippeligaen om dagen og har en herlig nærteknikk. Men er han like komfortabel og modig internasjonalt? Det gjenstår å se, men han er på grensa til HOT.

Fredrik Midtsjø i Rosenborg er en spiller som preger kamper i Tippeligaen. Men det som er mest spennende er at han også er god mot internasjonale motstandere. Han har stor løpskapasitet, gode ferdigheter med ball, og kraft i spillet sitt. Han utfordrer absolutt Elyounoussi. Jeg mener Midsjø er HOT.

Spisser: Adama Diomande, Joshua King, Alexander Søderlund, Tarik Elyounoussi

Joshua King er soleklar. Det samme vil jeg si Adama Diomande er, til tross for en litt dalende kurve. Men begge gutta fra "hooden " i Oslo har attitude og fysikk til å bryne seg på hvem som helst og komme seirende ut av duellen. Alexander Søderlund må også med. I Lagerbäck sin kraftfotball må vi ha en klassisk targetspiller tilgjengelig. Og det finnes ingentarget spillere i Norge som kan utfordre Søderlund enn så lenge. Tre soleklare valg for troppen, men Tarik Elyounoussi må ut. Han mangler råskap og ferdighetene strekker seg ikke så langt at han kan flyte på det.

Elyounoussi. NOT

Utfordrer: En gammel kjenning

En gammel kjenning i storform. Som kan bekle både spiss og kantrollen. Mulig alderen taler imot, en landslagsfotball er ferskvare. Daniel Braaten er en spiller som matcher alle forsvarere på kraft og fart. Han tåler også å sitte på benken, for så å forandre kampen med et innhopp. Han kommer ikke nødvendigvis til å score mål, men han er en sjanseskaper som det er slitsomt for forsvaret å møte. Han kan starte mot enhver motstander, og kjenner jeg han rett er han best mot de beste. HOT

Dessuten utfordrer Stabæks Ohi Omoijuanfo om en plass i troppen. Han brennhet i Eliteserien, men må vise litt mer før jeg ville tatt han ut i neste landslagstropp. Heit, men ikke HOT nok ennå.

17 kommentarer

Bare Per

18.05.2017 kl.13:12

Pøh! Dette laget er ikke vanskelig å sette opp i det hele tatt. Sånn ser det ut, naturligvis i Drillo-formasjonen 4-5-1:

Hansen

Elabdellaoui - Reginiussen - Skjelvik - Midtsjø

Johansen

Konradsen - Selnæs

MMD - Diomande

King

Oi, det var vanskelig å få satt opp bredden i laget, så her får en bare bruke fantasien.

John

18.05.2017 kl.20:46

Konradsen, en god Rosenborg spiller?

Er vel en av de som presterer dårligst og ikke takler rollen han har.

En av de dårligste på laget

John

18.05.2017 kl.20:48

Konradsen, en god Rosenborg spiller?

Er vel en av de som presterer dårligst og ikke takler rollen han har.

En av de dårligste på laget.

Ikke nærheten av forsvare en landslagsplass.

Burde heller ikke vært i ellveren til Rbk.

Ole Selnæs overgår Konradsen lett.

Rune

18.05.2017 kl.21:26

På midtstopperplass må vi prøve Thomas Rogne. Enig i at Hovland må ut. Valsvik må få sjansen igjen

Øystein

18.05.2017 kl.22:49

Daniel Braaten har vært veldig god i Eliteserien i år, men bør ikke på landslaget. Norge bør tenke utvikling nå, og sette et lag til EM kvalikken. Vi må gi de unge sjansen, og sannheten er at de vil prestere minst like bra.

Per J

18.05.2017 kl.22:53

Pål Andre Helland må med den beste kantspilleren Norge har når han er skadefri

19.05.2017 kl.10:26

Slik burde landslagtroppen se ut.. og mange av dere her må ta dere av RBK hatten.

Jarstein

Elabdellaoui - Valsvik - Reginiussen - Aleesami

Midtsjø - Johansen - Sander Berge - M. Elyounussi

King

Søderlund

king litt dypere en søderlund i en 4-4-1-1, slik han spiller i Bournemouth og får bidrat deffensivt samt bli mer konkluderende i spillet. Elyounussi fordi han er i stor form for basel! 10 mål og 11 assist på 29 kamper. Største diskusjonen for meg er Spissplassen, om søderlund eller Diomande skal okkupere den, jeg tenker at Søderlund er bedre på å ta ned ballen ,vinne dueller og få vendt opp spillet enn Diomande, som er raskere og mer bevegelig enn Søderlund. På høyrekant Midtsjø, fordi han er i bedre form en MMD, og kan spille litt hvor som helst. Spissene Søderlund/diomande blir sparket ut når vi får Selnæs på plass, og kan bruke King alene på topp i en 4-5-1 med Johansen som offensiv midtbane, selnæs og berget som ankere.

Kongen av Mallorca

19.05.2017 kl.11:49

Har trua på å bygge litt for fremtida, sakte men sikkert.

Og derfor ser mitt lag slik ut:

Nyland

Elabdellaoui - Reginiussen- Rosted - Aleesami

Sander Berge - Selnæs

Dæhli - Johansen - Elyounussi

King

jonas

19.05.2017 kl.14:03

Kan ikke "bygge for fremtida" på et landslag, der tar man ut de som er i best form og kan prestere best mulig akkurat nå. Useriøst å nevne Nyland som kongen av mallorca gjør her, fyren har jo ikke spilt en fotballkamp på aldri så lang tid.

Hvorfor er Tarik med i vurderingen som spiss når han spiller ving på klubblaget? Rettbeinte vinger er jo noe vi har mangel på.. Han burde være en kandidat som høyreving og ikke noe annet.

Forøvrig har vi et problem ved at våre beste midtbanespillere spiller anker eller sittende på klubblaget. Er vel ingen av de som spiller som en av to sentrale i en 442 på klubblaget. Jeg mener vi bør i så stor grad som mulig bruke spillere i samme posisjon som de er 100% vant med. En spiller kan være verdensklasse som sittende midtbane, men det betyr ikke at han presterer på vingen.

Hain Pech

19.05.2017 kl.14:32

Te hain Jonas: Nu e det jo det vi hach gjocht i lang tid på landslaget, å bchuk spellechan i ainnech posisjona enn ka dem e vant med. Og det hach jo fungecht helt fint, et eksempel e jo hain Machkus som gjoch ein stchålandes jobb som spiss nåch hain fekk pchøv den posisjon' mot Ungachn. Det synst æ vi ska fochtsett med, og hain Lachs e helt sekkecht enig i det, hain 'å e jo opptatt av det beste føch det nochske landslaget.

Jonas

19.05.2017 kl.14:44

Foch ikke å snakke om hain Pech, som gjoche en vældig god figuch som høyche ving.

19.05.2017 kl.17:34

Hva med Martin Linnes?

Rune

19.05.2017 kl.22:37

Troppens midtstoppere bør være: Reginiussen, Valsvik, Rosted og Rogne. Reginiussen har vært Rosenborgs beste spiller i vår. Det bør være en selvfølge at Hovland faller ut av troppen. Han holder ikke landslagsnivå., noe også John Arne Riise har uttalt.

Fredrik

19.05.2017 kl.23:14

Må ikke glemme Gjermund Åsen og Jostein Gundersen på TIL som brillierte mot RBK

Øyvind

20.05.2017 kl.15:34

For å slppe flere ergelser--legg ned hele landslaget

Det er kun to tre spillere som har ferdigheter til å

spille på et høyt internasjonalt nivå

Ulrik

20.05.2017 kl.20:53

Få på Iver Fossum og Morten Thorsby, unge og lovende i utlandet med defensive egenskaper. Trengs.

Rune

20.05.2017 kl.21:18

Hva med Trondsen fra Sarpsborg på kanten? Best på Sarpsborg - sammen med Rosted.

Skriv en ny kommentar

hits