Flatt batteri

Når batteriet er flatt, så hjelper det ikke å skifte dekk. Og dessverre så ser vi et norsk fotballandslag som mangler strøm og for å fart på hjula, så må vi skifte generator. Mulig vi skal gå fra fine sommerdekk til litt grovere kaliber, men det kan den nye eieren sørge for.

"Nå får det værra", sa fattern da jeg og bruttern lekte for høylydt. Setningen ble alltid sagt rett før det gikk til helv..., og nå må Semb, uansett hvor vingeklippet han er, be Høgmo inn på suiten i Baku og bruse med de fjæra han har igjen.

Det er ikke ofte Bengt Eriksen treffer med annet enn floskler fra studioet, men i dag var han klar i talen og gav Høgmo det rådet han bør få av Semb på rommet nå i kveld. De må gjerne ta seg en dram eller to for å finne motet som kreves av de begge. Men rådet fra Semb må være at "nå trer du til siden frivillig, så vi slipper å finne fram den lille skriften på kontrakten."

Der hvor det står at det faktisk finnes resultatkrav som landslagssjef, til tross for at Fotballforbundets nye sjef greide å frede Høgmo fra å måtte stå til rette for å skape resultater i sin uttalelse noen uker tilbake i tid. Det får være måte på å dekke hverandre. A-landslaget for herrer i fotball handler kun om én ting: skape resultater. All utvikling foregår i klubbene, til tross for at Norges Fotballforbunds utviklingssjef Håkon Grøttland, brukte flere skolestiler på å mene noe annet for bare ei uke siden.

At Høgmos assistent Torske forsvarer sin sjef når det blåser på lopphavet, er bare sånn det må bli. Men det skal mer enn en torsk til for å redde landslaget. Vi trenger en gladlaks. Eller kanskje en hai av utenlandsk opprinnelse.

At Jesper Mathisen, på vegne av TV 2, hele Sørlandet og særlig seg sjøl, snakker med caps-locken på, er vi vant med. Men når han setter på volumet om Høgmos avgang, er han helt innafor hva som er rett. Hvis så ikke skjer, så bør i hvert fall Semb sette krav om at Høgmo bør se kampen mot Aserbajdsjan i opptak med lyden på. Landslagssjefen bør ta til seg analysene fra kampens sidekommentator Tor Ole Skullerud, for så å skru tida tilbake i tid og tenke på om han fokuserte rett på treningene før kampen. Det ble skrytt i pressen om hvor "på " Høgmo var på feltet. Det skulle jo bare mangle når man tenker på hvor få økter han faktisk har med laget på feltet, men det skapte optimisme selv hos NRKs utsendte Tom Nordlie.

Spørsmålet er om Høgmo var "på" de rette elementene. I mine ører og ut fra hvordan Norge skulle spille og hvordan vi gjennomførte kampen, så er jeg nok en gang tvilende til om Høgmo traff blink med inngangen til kampen taktisk. At vi skal spille ut Aserbajdsjan med høyt balltempo og tre opp indreløpere i mellomrommet foran forsvaret til Aserbajdsjan, er for meg nok et luftslott. Norge burde øvd på langpasning mot etablert forsvar, hissig gjenvinning på hver side av førsteduellen. Det ville skapt dødballer og trykk på motstanderen. Det ville Norge behersket mot et forsvar som vi visste ville ligge meget lavt og på en bane som ikke egnet seg til hurtig pasningsspill langs bakken. At analysene til Høgmos assistenter viser at vi sliter med duellspillet og antall spillere som forsvarer seg i egen 16-meter, tar jeg som en selvfølge.

Da håper jeg at dette også er tema i kampinngangen. For det er en gammel læresetning i fotball om at det er i boksen kampen avgjøres. Mulig den læresetningen er for lite akademisk for den norske ledertroppen, og at de har satt andre navn på noe som alle forstår. Når man man hører vårt defensive anker, Ole Selnæs, uttale seg etter kampen om at han ikke vet hva han kunne gjort bedre i situasjonen i forkant av målet som avgjør kampen, så er det til å klø seg hodet av. Vet han ikke at rommet foran stopperne er hans? Vi slipper inn et mål i det området hvor det scores mest mål i fotball. Og vårt anker stiller seg uforstående til oppgaven. Det handler om spilleforståelse, og det handler om lederskap i forberedelsene gjennom taktiske retningslinjer for de ulike rollene man skal fylle på banen.

Med tidenens største støtteapparat rundt et landslag burde dette vært formidlet i klartekst.

Høgmo uttaler seg i etterkant om Joshua King og bruken av ham. Han sier det ikke ble hans kamp. Han må jo vite nå hva King behersker og ikke. King er god når det er mye plass. Han mangler god nærteknikk og har ikke særlig gode bevegelser i boksen ved innlegg, ei heller er han særlig god feilvendt. Men han spiller i Premier League. Og han har attitude som gutta fra Romsås er vokst opp til å ha. Så han er dermed litt vanskelig å sette ut. Men han er feil spiss fra start i denne kampen. King er god til alt det som ikke ville kunne oppstå før Norge eventuelt ledet 1-0. For da måtte Aserbajdsjan ha jaktet scoring og gitt fra seg mer plass bak forsvaret, og mellom forsvar og midtbane. Da skulle King ha erstattet Sørloth.

At Forren tar seg friheten til å kritisere troppen som er tatt ut, er også et sykdomstegn. At han snakker i media om noe han burde snakket med sine kompiser om på gutterommet, er en ting. Men at han så åpenlyst setter spørsmålstegn ved Høgmo, er mer enn et varsel om at garderoben ikke lenger er Høgmo sin. Ville Forren tillatt seg dette mot en trener han respekterte? I mine ører sier svaret seg selv.

Man skal ikke sparke en mann som ligger nede. Men i fotballen så gjelder ikke den regelen. For man sparker sjelden treneren når han topper tabellen. Det gjør man når han ligger i bunn. Så jeg får si som fattern: " Nok er er nok. Rett i seng!"

Da var det slutt på den leken.

6 kommentarer

Bjørn Voss

09.10.2016 kl.14:07

Nå er det jammen på tide å få vekk Høgmo, og få inn en som er dyktig, tøff og utholdende. Gutta må underkaste seg med RESPEKT for å yde maks.

09.10.2016 kl.16:13

Støtter deg fullt ut på den. Its not personal, just business. Man må skape entusiasme og tro rundt landslaget igjen, og det må nå et skifte av trener til.

09.10.2016 kl.21:33

Gikk du av frivillig eller til sluttpakke da du ledet Hønefoss?

ZinZid

09.10.2016 kl.22:03

Nok en ekspert med analyse av landslaget på egen blogg. Begynner å bli mange synsere i alle kanaler nå ;-)

Men, når det er sagt, helt enig i alt du skriver her. Veldig bra analyse!

Landslaget trenger ny sjef nå, da fortrinnsvis en som ikke har vært del av det eksisterende regimet. Nils Johan Semb bør også se seg i speilet og spørre hva han egentlig har fått til, og om han egentlig selv har noen klar oppfatning av hva jobben hans egentlig går ut på - og ikke minst, om det han har fått gjort hittil på noen måte samsvarer med den lønna han hever..

meg

09.10.2016 kl.23:39

Så godt som hele NFF må jo byttes ut, korrupsjon og "tjenester" over alt

Hain Péch

09.10.2016 kl.23:59

Det viktigast e ikkje å vinn kampan men at vi fåch god læching. Og det vi læcht i Asechbajdsjan va kochsen vi ikkje ska føchsvach eget mål. Æ synst det va my positivt som vi ska ta med oss videche, og basecht på echfachingan sech æ positivt på mulighetan føch poeng mot San Machino.

Skriv en ny kommentar

hits